Materiály

Zuzana 7dub- používané materiály a přístupy v mé tvorbě


Před pár lety jsem začala uvažovat o tom, že bych chtěla navrhovat oděvy, které jsou nejen estetické, ale řeší i spotřebu materiálu, odpad, který vzniká v produkci a celkový dopad na životní prostředí.  Velkou inspirací mi byl workshop a přednáška 'I šaty dělaj klima' pořádané British Fashion Council.

Tématem dlouhodobě udržitelné módy se zabývám už od r. 2010, kdy jsem vytvořila první Bio kolekci s názvem Stripes. Poté následovaly oděvní řady Mist a Fishnet.
 
Ve své tvorbě ráda pracuji s Bio bavlnou. Bio bavlna je příjemná, prodyštná, na omak měkká a jemná. Při pěstování Bio bavlny nejsou použita umělá hnojiva, není ošetřována pesticidy ani herbicidy. Výsadbová území jsou kontrolována, každý balík bavlny je samostatně certifikován.
Bio bavlněný jednolícní úplet mi dodává Brněnská firma
Jimiplet
Úplety z Bio bavlny firmy Jimiplet jsou vyrobené z česané Bio bavlny nejvyšší kvality. Bavlněné pleteniny s certifikací příze ÖKOTEX STANDARD 1000, certifikát GOTS - Natural Textile, ISO 14001:2004 splňují nejnáročnější kritéria na kvalitu. Při výrobě jsou dodržovány přísné technologické postupy bez použití chemikálií a pomocných přípravků. Proto pleteniny dodávají pouze v přírodní barvě příp. ve světlých odstínech. Prvotřídní kvalitu a zdravotní nezávadnost dodávaných Bio pletenin potvrzují certifikáty dodavatele přízí a dále certifikáty s piktogramy SOTEX pro děti do 3 let.
Své modely vyrábím na Vysočině, v malé dílně. Zde vznikají první prototypy a následná dokumentace. Část modelů putuje do Showroomu Sistersconspiracy v Praze na Letné: Dobrovského 24, kde si je můžete vyzkoušet a zakoupit, část modelů zůstává v dílně skladem.



Při objednávce z internetových stránek většinu modelů vyrábím sama, nebo práci zadávám místním švadlenám.

Nitě, které používám při výrobě mají certifikaci ÖKOTEX STANDARD 100, DIN EN ISO 9001, jsou vyrobeny v Čechách pro německou firmu Amann.
Vizitky a letáčky nechávám tisnout na recyklovaný papír, stejně tak oblečení zasílám zabalené v papíru a v krabici z recyklovaného papíru.



Jako návrhář při vzniku nových modelů přemýšlím o dopadu své tvorby. Snažím se vytvářet modely lokálně, uvědoměle a z materiálů, kterým věřím. Zároveň mě zajímá, jak zpracovat textilní odpad, kterému se stejně nevyhnu. Mám několik přístupů:
Např. Zero Waste je technika, kdy výsledný střih plně pokrývá šíři látky a nevzniká tedy žádný odpad. Každý kousek látky je využit. 
Ve své diplomové práci s názvem Alhambra na VŠUP jsem měla několik šatů z hedvábné organzy a tento materiál jsem zužitkovala do posledního zbytečku. A to jenom díky tomu, že jsem šaty aranžovala na krejčovské figuríně.



Techniku Zero Waste jsem posléze plně využila při tvorbě kolekce Stripes, kdy jsem modely vytvářela pouze za pomocí pruhů látky. Tím, že jsem tyto pruhy položila šikmo, obmotávaly siluetu těla a vytvářely nové formy oděvu samy od sebe. 



Takto vypadal zero waste střih na jedny šaty z kolekce Stripes.



V kolekci Stripes jsem používala přírodně barvené plátno z Bio bavlny a mírumilovné hedvábí
získávané bez nutnosti zabíjení larev bource morušového. Partnerem této kolekce byla Amwa organic- 1. český výrobce a dodavatel biotextilu.
Další možností je technika Up-Cycling, kdy se používá odpadový materiál, vzniklý při výrobě a zpracovává se znovu do nového objektu.
Touto technikou vznikly asymetrické šaty, volně aranžované na krejčovské figuríně. V kolekci Fishnet jsem zpracovala zbytky materiálů z prostřihů od ostatních modelů. Každé šaty jsou jedinečným a neopakovatelným originálem.

Poslední technikou, kterou používám a při které nevzniká odpad, je ruční pletení.
V kolekci Fishnet jsem pletla bavlněnou přízi od českého výrobce firmy Ariadne.



Pro mne úplnou novinkou je vytváření ze zbytků látek úpletové špagáty. Z těhto špagátu posléze ručně pletu podsedáky plněné Bio pohankovými slupkami.



Další materiály, které používám, jsou např. směsové materiály: Bio bavlna, len, bambus od Brněnské firmy ABtex. Počesaný Bio bavlněný výplněk z firmy Moraviatex.

Mimo úplety z bio bavlny používám také viskózové úplety z Itálie, které do České republiky dodává velkoobchod Provon v Brně.